Letskring voor Amsterdam e.o.
INLOGGEN
ruilnaam

wachtwoord


onzichtbaar  
* wachtwoord opvragen! *

wie is nu online?
leden zoeken
snel naar ruilnaam:
GreenPoints

Pebbles GreenPoints

Wat is Pebbles GreenPoints?
GreenPoints zijn lokaties, adressen waar je stoffen kunt afgeven voor pebbelaars die het opnieuw kunnen gebruiken of de moeite nemen opgespaard materiaal weer door te geven aan een andere pebbelaar of reclycler buiten de Ruilclub Pebbles. Elke pebbelaar desgewenst een GreenPoint worden. Je kunt dit zelf doen door een GreenPoint mededeling aan te maken via de rubriek GreenPoint in de advertenties. Geef nieuwe initiatieven s.v.p. wel ook door aan de GreenPoint-coordinator, of EINSTEIN (Gerald).
Doel is milieubewuste initiatieven die pebbelaars ondernemen breder bekend te maken door het via de Pebblessite en de nieuwsbrief (email, de WEP) onder de aandacht te brengen aan alle pebbelaars.
‘Het groene’ in de term GreenPoints zien we breed: sommige pebbelaars verzamelen niet zozeer materiaal, maar houden zich op een andere manier bezig met het milieu, bijvoorbeeld door het repareren of recyclen van apparaten. Ook deze initiatieven kun je onder de rubriek GreenPoints plaatsen.
 

GreenPoint buurten
De GreenPoints zijn op dit moment in de buurten bos en lommer, oud west, pijp en zuid. (zie het plaatje bij deze advertentie).

GreenPoint pebbelaars zijn ALCHEMIST, ANTIGONE, BOSNIMF, EINSTEIN, VLINDERLIED, MALOKO en TOMMIE.
Bij elkaar verzamelen zij de volgende stoffen (
per juni 2012):

- aluminium:     EINSTEIN (stadionbuurt)
- CD's (mislukte, oude enz.):     ANTIGONE (oud west)
DE-punten:     MALOKO (oud west)
kaarsvet    BOSNIMF (stadionbuurt), EINSTEIN (stadionbuurt), winkel "COLORS" (Bilderdijkstraat 184)
knopen:     TOMMIE (zeeburg)
koper:     MALOKO (oud west), EINSTEIN (stadionbuurt)
kurk    ALCHEMIST (oud west), EINSTEIN (stadionbuurt)
lood    MALOKO (oud west), EINSTEIN (stadionbuurt)
printer cartridges:     BOSNIMF (stadionbuurt)
tegels:     VLINDERLIED (bos en lommer)
-
waxinelichtjes:  EINSTEIN (stadionbuurt), ALCHEMIST (oud west)

Hier volgt een beknopte, niet volledige beschrijving van de materialen en waarom ze worden verzameld:

        Aluminium
- Dit materiaal vind je meestal gewoon in huis. De bakjes van waxinelichtjes zijn van aluminium, sommige bier- of frisdrankblikjes, maar ook de afsluiting van sommige toetjes, paasei ’papiertjes’ enzovoort. Helaas is soms plastic verwerkt door het aluminium heen, en dan is het niet meer te gebruiken (bv koffiecapsules). Vraag voor nadere informatie bij de GreenPoints: EINSTEIN (stadionbuurt).
         Aluminium verzamelen is lonend voor het milieu, want produceren kost veel oerwoud en energie. Borssele produceert 4% van de Nederlandse elektriciteitsbehoefte, vooral voor de productie van aluminium!
         Gebruikte Nestlé aluminium koffiecapsules kun je in Amsterdam op circa 20 verschillende inzamelpunten (meestal winkels) ter recycling brengen.

        CD’s - Bij ANTIGONE (oud west) kun je inleveren: - batterijen - cd's / dvd's. Bij cd's, cd-roms en dvd's kun je denken aan 'mislukte' exemplaren (verkeerd gebrand), verouderde software en muziek of films die je niet meer wilt hebben. Alleen schijfjes zonder opgeplakt label!

        DE-punten - Douwe Egberts biedt de Amsterdamse voedselbank gratis koffie tegen DE-punten. MALOKO (oud west) verzamelt ze en biedt er zelfs pebbles voor. Hij zorgt dat de DE-punten bij de voedselbank terecht komen. Wat wordt het milieu daar beter van? Mensen in nood zijn ook een goed doel, toch?

        Gereedschap - MALOKO (oud west) brengt ze naar een inzamelpunt van oud gereedschap. Maar er zijn in de stad meer verzamelpunten, meestal bij een grote winkel. Zie ook geredgereedschap.

        Gordijnhaakjes  - BOSNIMF (stadionbuurt). Allerlei soorten van gordijnhaakjes / runners, verzameld door EINSTEIN. Wie doen we er een plezier mee?

        Kaarsvet (restanten)
-> Winkel "COLORS" - De winkel van De Regenboog Groep op de Bilderdijkstraat 184 kan jouw restanten KAARSVET goed gebruiken. Dak- en thuislozen en mensen met psychische problemen maken daarvan prachtige kleurrijke kaarsen in allerhande vormen. Zie hun website: www.deregenboog.org/kaarsenmakerij-en-winkel-colors
-> EINSTEIN (stadionbuurt) is er ook dol op. Zelfs de kleinste restjes gaan op in zijn ‘eeuwige kaars’, die door de bijkomende warmte een kachel uitspaart :-) Gebruikte waxinelichtjes ook welkom (in z'n geheel).
-> BOSNIMF (stadionbuurt) maakt van restantjes kaarsvet weer nieuwe kaarsen, vaak vermengd met natuurlijke etherische oliën, waardoor ze heerlijk geuren of met citronella om de vliegen op afstand te houden :-).

        Knopen - TOMMIE zoekt knopen voor vrijwilligers die ze aan hondenjasjes maken en schenken aan opvangorganisaties die zwerfhonden opvangen. Liefst knopen ter grootte van een euro, 50 en 20 cent! “Doe je er niets mee en vind je het zonde om weg te gooien, gun jezelf het goede gevoel en steun het goede doel!”, zegt TOMMIE.

        Koper - is tegenwoordig wat waard (zie ook de lijst Oude Metalen). Denk aan oud electro-draad of koperpijpen. Alhoewel, EINSTEIN probeert koperen leidingen liever opnieuw te gebruiken. EINSTEIN (stadionbuurt) doet meestal dus aan hergebruik bij klussen, MALOKO (oud west) verzamelt ’t vooral voor de koperboer.

        Kurk - Kurk is een natuurproduct dat zeldzaam wordt. Je kunt kurk afgeven bij EINSTEIN, BOSNIMF (stadionbuurt) of de GreenPoint-bak bij de winkel van ALCHEMIST (oud west).

        Lood - Lood is letterlijk een zwaar metaal, zeer giftig voor mens, dier en milieu. Lood wordt onder andere gebruikt om autobanden te balanceren. Veel lood belandt daardoor op straat, als het loodstuk per ongeluk van de band loslaat. Een ander voorbeeld is loodflappen langs de dakpannen. Door storm of wat dan ook vallen ze wel eens van de daken. Kortom, geef je ogen de kost, het lood ligt op straat. EINSTEIN verzamelt lood al jaren en heeft daar een bijzonder oog voor ontwikkeld. Zie je hem wel eens zomaar van zijn fiets afstappen en wat oprapen? Je weet nu waarom :-). Ook MALOKO let op lood op straat.

        Printer Cartridges
- Sommige winkels verzamelen lege printercartridges, waaronder Office Centre-filialen. Zijn er meer inzamelpunten voor cartridges? Vertel het ons svp.

      Waxinelichtjes (gebruikte!) - EINSTEIN (stadionbuurt) scheidt deze thuis. Je kunt ze ook brengen naar ALCHEMIST (oud west).

We vragen aan jou:
- herken jij hier iets in, lijkt het je wat?
- heb je zelf aanvullende suggesties, ideëen enz.
- verzamel je zelf ook iets?

Laat het svp de GreenPoint coördinator weten (op dit moment is dat Marianne, BOSNIMF).