Letskring voor Amsterdam e.o.
INLOGGEN
ruilnaam

wachtwoord


onzichtbaar  
* wachtwoord opvragen! *

wie is nu online?
leden zoeken
snel naar ruilnaam:

14nov2009.jpg

Welkom bij Ruilclub Pebbles

ruilen kan altijd... :-)

Pebbles is een leuke en handige ruilkring voor Amsterdam en omstreken.

  • Heb je een oppas nodig?
  • Is je wasmachine stuk?
  • Wil je je zolder opruimen en je overtollige spullen verkopen?

Deze en nog veel meer diensten en goederen kan je ruilen - zonder geld - bij Ruilclub Pebbles, met 178 leden medio 2015.

Je doet iets voor een ander en iemand anders doet iets voor jou. Je kunt bijvoorbeeld aanbieden waar je goed in bent of wat je leuk vindt om te doen. Je kunt klusjes uitbesteden die je niet zelf kunt of die waar je zelf geen zin of tijd voor hebt.

Goederen ruilen voor diensten of andersom. Zo ontmoet je ook leuke nieuwe mensen.

Ruilen zonder geld

Ruilclub Pebbles is een LETS (Local Exchange and Trading System). LETS is geen bezit maar puur een smeermiddel voor economische activiteit. Pebble is een bijzondere LET, omdat een pebble in essentie niet bestaat: Jouw saldo is enkel de optelsom van je in- en uitgaande transacties.

Een pebble bestaat enerzijds dus niet, maar jouw pebblesaldo vertegenwoordigt wel degelijk waarde: Namelijk de balans tussen de diensten die jij verleend en afgenoment hebt.

Pebbles is in totaal dus een zero sum game. Mensen kunnen alleen positief saldo hebben, als ándere mensen negatief saldo hebben. Dit werkt in sommige opzichten anders dan 'gewoon' geld. Je kunt bijvoorbeeld niet met een 'beginsaldo' starten, want zonder transacties is jouw optelsom gewoon nul. En de totale hoeveelheid pebbels beweegt automatisch mee met het transactievolume.

In het gebruik werkt pebbles wel weer zoals je geld gewend bent. Je bepaalt samen het bedrag (1p=1eu), en er wordt gewoon afgekend. Als de transactie op de site ingevoerd is, veranderen de saldo's van beide partijen vanzelf.

Parallelle economie

Werken met een LETS in plaats van met schuldgebaseerd geld is onderdeel van de opkomende parallelle (lokale) economie. Pebbles is een leuk kleinschalig LETS, perfect om het LETS concept in de vingers te krijgen. Verschillende LETS kunnen zonder probleem naast elkaar bestaan. Pebbels is alleen geldig binnen deze site, en dat is dus je afperking.

Het is niet de verwachting dat we in de toekomst naar de winkel kunnen met Pebbles. De Pebble opzet leent zich het beste om in beperkte groep onderling te ruilen en makkelijk onderling de stand bij te houden. Wat het deelnemers vooral zal opleveren is een netwerk van gelijkgestemde mensen, waarmee je later eventueel andere stappen in de parallelle economie kunt gaan zetten. Zoals bijvoorbeeld het opzetten van een voedselcooperatie.

Zie voor meer informatie de Veelgestelde vragen of wikipedia LETS lokale ruileconomie.