Letskring voor Amsterdam e.o.
INLOGGEN
ruilnaam

wachtwoord


onzichtbaar  
* wachtwoord opvragen! *

wie is nu online?
leden zoeken
snel naar ruilnaam:

vraagteken.jpgvraagteken1.jpgVeelgestelde vragen

Wachtwoord opvragen / inloggen
Wat is Ruilclub Pebbles?
Wat kost het?
Hoe plaats ik een advertentie?
Wat is een pebble?
Wat is de waarde van een pebble?
Hoe boek ik pebbles over?
Wordt er ook geld gevraagd?

 

 Wachtwoord opvragen / inloggen
- je bent net nieuw lid
- je hebt nog geen wachtwoord
- je bent je wachtwoord kwijt
- je kunt niet inloggen
Zo gaat het:
+ Start een browser, bij voorkeur Firefox (van Mozilla), anders bv: IE5 (d.w.z. Internet Explorer van MicroSoft), Chrome (van Google), Opera...
+ Ga naar de site, www.ruilclubpebbles.nl
+ Klik op "* wachtwoord opvragen! *" (kleine letters, rechtsboven, onder "onzichtbaar" onder het knopje "login")
+ geef je ruilnaam en je mailadres op (NB: geef het mailadres op die de site van jou kent) en dan krijg je meteen een email op dat mailadres. (Als je vergeten bent welk mailadres de site van jou kent dan wordt het moeilijk... Bel of mail Gerald.)
In die mail staan er 2 dingen om in de gaten te hebben (twee! niet alleen een nieuw wachtwoord):
1.  een link en
2.  een nieuw wachtwoord.
In die mail staan instructies die ik hieronder probeer toe te lichten.
Een korte stappenplan:
stap 1: noteer dat nieuwe wachtwoord ergens (schrijf op, kopieer...). NB: je kunt er nog niet mee inloggen want stap 2 moet nu eerst gedaan worden
stap 2: klik op die link in die mail (dit 'activeert' het nieuwe wachtwoord, maakt deze geldig, verwijderd alle vorige, zie je?)
Dat zou hem moeten zijn. (Een vaak gemaakte vergissing is dat de link niet wordt geklikt en dan werkt het nieuwe wachtwoord niet.)
Je wordt nu naar de site geleid (of ga er zelf naartoe). Je kunt nu inloggen met het nieuwe wachtwoord.
Eenmaal ingelogd kan je, als je dat wilt, dat nieuwe wachtwoord wijzigen naar iets wat je meer zint.
Succes!
Lukt niet? Mail of bel dan Gerald of Lloyd.
 

Wat is Ruilclub Pebbles? Pebbles is een ruilkring, oftewel een LETS (Local Exchange Trading System). In essentie is het een "complementaire economie" waarin je kunt ruilen middels een eigen ruileenheid: de pebble.
Pebbles is tevens een sociaal netwerk.

Wat kost het? Het kost eenmalig 12 euro voor je lidmaatschap. Je bent dan lid voor zolang je wilt. Er zijn geen vaste of terugkerende kosten. Mocht je dus een tijdje niets "doen" dan kost het je niets.
Alleen wanneer je een dienst geeft of ontvangt draag je 0,4 P (pebble) bij t.b.v. het bijhouden van de administratie (een bank zou het wellicht een transactiekost noemen).

Hoe plaats ik een advertentie? Je klikt op de grote '+' knop naast de advertenties. Je kunt zoveel advertenties zetten als je wilt. Het plaatsen van advertenties is gratis. Tips:
Je ruilnaam, wijk en je hoofd telefoonnummer worden al automatisch aan je advertentie toegevoegd.
Denk eraan of je (bv voor klussen of schoonmaken) erbij wilt zetten hoeveel pebbles per uur je vraagt. En of je ook wat geld vraagt voor ingrediënten (bv bij eten) of benzine (bij vervoer).

Wat is een pebble? De pebble is onze ruileenheid. Het is een eenheid van waarde waarmee we administratief de "stand van geven en ontvangen", de pebblesstand, van elk lid bijhouden. Een pebble is geen ruilmiddel zoals geld dat wel is, pebbles en euro's zijn wezenlijk verschillend. Geld moet je eerst "verdienen" voordat je iets kunt "kopen". Bij pebbles werkt het zo: Als jij en ik nou samen een ruilclubje zouden vormen vormen. Onze pebblesstanden zijn allebei nul. Nu plak jij bv mijn fitsband, we spreken bv 5 pebbles af voor jouw arbeid. Dan sta jij nu plus vijf pebbles en mijn pebblesstand is min 5 pebbles. Zie je? Dat is het hele eieren-eten!

Wat is de waarde van een pebble? Vraag je voor twee uur ramen lappen 2 pebbles of 2000 pebbles? Het zal duidelijk zijn dat we iets af moeten spreken.
In beginsel stellen wij de waarde van de pebble gelijk aan die van de locale munt eenheid, de euro. Dat is dus een gemeenschappelijk vertrekpunt, het is niet verplichtend. Bijvoorbeeld, als oppassen tegenwoordig ongeveer 5 euro per uur zou zijn, dan kunnen leden samen ook bijvoorbeeld 3 of 10 pebbles per uur afspreken, zie je? Net wat ze willen.

Hoe boek ik pebbles over? Rechts bij jouw opties zie je 'betalen' (NB. kun jij een betere term voorstellen? We horen het graag!). Zodra je deze hebt ingevuld klik je op 'volgende'. Daarmee wordt gecontroleerd of alles klopt. Kijk zelf nogmaals goed hoe je input is begrepen. Klopt het dan kun je op 'voltooien' klikken. Wil je toch bv. het bedrag aanpassen dan klik je op de terug-knop van je browser (Internet Explorer of Firefox of Opera of...?). 

 

Wordt er ook geld gevraagd?


Ja, ook wel. Er zijn een aantal mogelijkheden:

  • materiaal kosten, bv hout en spijkers, of benzine bij vervoer, of ingrediënten bij eten, 
  • als bijdrage t.b.v. bijvoorbeeld de huur van een faciliteit,
  • als deel van een combinatie pebbles en geld.
Het normale uitgangspunt bij pebbles is dat diensten in pebbles worden verrekend. Doch, als een lid om welke reden ook liever een deel van de vergoeding (euro-taal) of de verrekening (pebbles-taal) in euro's wil ontvangen dan mag hij dat voorstellen (s.v.p. vroeg in het gesprek). Pebblesleden zijn vrij om onderling af te spreken wat ze ook willen.